Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Amsterdam
INHOUD

Vanaf het startpunt aan de Amstel is het ongeveer 3,7 km. naar het centrum. Bij de afstanden van de gemarkeerde routes moet u dus 7,4 km erbij optellen.

 

    Gemarkeerde routes in het centrum:

  1. Grachten-route 7 km
  2. Wallen-route 4 km
  3. Plantage-route 6 km
  4. Berlage-route 11 km (deze route is niet gemarkeerd)

 

In Amsterdam zijn 1752 genummerde bruggen. Op de website www.bruggenvanamsterdam.nl staan ze allemaal afgebeeld met foto's van Peter Korrel, ook wel de Amsterdamse Bruggenjager genoemd.

Startpunt aan de Amstel

Parkeren in Amsterdam is moeilijk en duur. Parkeren bij een plaats waar je met de kajak te water kunt is nog moeilijker zo niet onmogelijk. Ik adviseer daarom een paar kilometer extra voor lief te nemen en aan de rand van de stad bij brug van de randweg over de Amstel (nabij de Utrechtse Brug) te vertrekken. Hier is voldoende gratis parkeerruimte en onder de brug van de randweg is een mooie lage kant om in te stappen. Vanuit Utrecht ga je bij het bereiken van de randweg rechtuit richting Centrum (S110). Vanaf de randweg neem je afslag S110 richting Centrum. Meteen hierna ga je rechts van de snelweg af (S110). Dan linksaf. De weg maakt een bocht naar links. Onder de brug door ga je rechtsaf. Er is een mooie instapplaats onder de 3 bruggen van de randweg. Hier is ook een boothelling. Parkeren op het gras is hier verboden, maar 50 meter verder is een parkeerterreintje.

In het centrum zijn bijna geen mogelijkheden om uit te stappen voor een pauze. Aan het oostelijke deel van de Singelgracht is een lage kant waar uitstappen wel mogelijk is. Verder is er een goed uitstappunt aan de Singel bij de brug van de Torenstraat. Hier is aan beide kanten van de brug een steiger. Op de brug staat een standbeeld van Multatuli en er zijn een paar bankjes. Vlak hierachter is het Paleis op de Dam.

Naar het centrum:

Vanaf het instappunt ga je naar rechts en volg de Amstel onder de Utrechtse Brug door. Bij de enorme kantoorgebouwen van Delta Lloyd maakt de Amstel een bocht naar links. Verderop zijn sluizen, die overdag open staan. Motorboten moeten hier havengeld betalen (doorgang in het midden), maar voor kano's kost het niets en kun je de rechterdoorgang (voor beroepsvaart) nemen.
Net voor het Amstelhotel is aan de rechterkant op de hoek van de Singel Restaurant Amstelhaven. Je kunt hier aanleggen.

Voorbij de sluizen begint de grachtenroute aan de linkerkant bij de Prinsengracht. Dat is de brug met drie bogen. Rechtuit is de eerstvolgende brug de bekende Magere Brug. De drie hier beschreven routes zijn met zeshoekige borden gemarkeerd. Alle bruggen in Amsterdam hebben een nummer. Dit nummer is meestal duidelijk op de brug aangegeven. Ik zal daarom een routebeschrijving geven voornamelijk aan de hand van brugnummers.

1. Grachtenroute (7 km):

De route begint bij de sluis in de Amstel
Vaar rechtuit richting het centrum. Volg de bocht naar links en sla dan linkasaf bij de Munttoren (brug nummer 1). Dit is een lange doorgang met een bocht erin, dus let op voor tegemoetkomende vaartuigen. Je vaart langs de achtterkant van de Bloemenmarkt.
Bij de brug van de Torenstraat is aan beide kanten een lage pier waar je de kant op kunt.
Voorbij de Torenstraat ga je de eerstvolgende gracht linksaf op. Vervolgens ga je de derde gracht linksaf (Prinsengracht). Je komt langs de Westerkerk. Verderop is een bocht naar links en hier ga je rechtsaf de Leidsegracht op.
Bij de T-splitsing ga je linksaf de Singelgracht op. Je passeert rechts het Rijksmuseum, en hier ga je linksaf de smalle Weteringgracht op. Bij de T-splitsing ga je linksaf en dan weer rechtsaf de Spiegelgracht op.
Bij de volgende T-splitsing ga je rechtsaf de Prinsengracht op. Vaar dan rechtuit tot je terug bent op de Amstel.

2. Wallen-route (3,5 km):

De route begint bijna aan het eind van de Amstel bij de Munttoren (brug nr. 01).
Je vaart in noordelijke richting en aan het eind van de Amstel ga je rechtsaf de smalle doorgang in (brug 202).
Vervolgens ga je linksaf de Oudezijds Voorburgwal op. Je vaart rechtuit door de Kolk. Na de sluis ga je twee keer rechtsaf (brug 299).
Deze gracht maakt een bocht naar links. Aan het eind (brug 288) ga je linksaf en vervolgens bij de Montelbaanstoren rechtsaf (brug 281). Dit is de Uilenburggracht. Halverwege is rechts een steiger. Bij de T-splitsing ga je linksaf en vervolgens rechtsaf (brug 230).
Aan het eind ga je bij de T-splitsing linksaf.
Vervolgens aan het eind rechtsaf en je bent terug bij de Munttoren.

3. Plantage-route (6 km):

De route begint aan de Amstel bij brug nummer 255.
Je gaat onder brug 255 door de Singelgracht op. Bij de windmolen ga je 2x linksaf (brug 78 en 253). Je komt voorbij scheepswerven. Na brug 277 en 274 kom je op het Oosterdok uit bij de IJ-tunnel. Dit is wat groter water en er kan wat golfslag staan. Je vaart langs het scheepvaartmuseum en gaat linksom om Nemo heen richting het Centraal Station.
Voorbij de brug ga je linksaf de Kromme Waal op. Volg de bocht naar links en ga dan rechtsaf de Oudeschans op. Rechts op de hoek zie je de Montelbaanstoren.
Vaar rechtuit tot je op de Amstel uit komt. Bij deze T-splitsing ga je linksaf en vervolgens weer linksaf de Nieuwe Herengracht op.
Neem de eerste zijgracht rechtsaf (Entrepotdok) en je komt langs de achterkant van Artis. Volg de bocht naar links om de dierentuin heen.
Ga dan linksaf en houd links aan tot je terug komt op de Amstel.
Ga linksaf de Amstel op en voorbij de sluis ben je terug op het startpunt.

4. Berlage-route (11 km) Amstelkanaal, Schinkel, Kostverlorenvaart, Jacob van Lennepkanaal, Singelgracht, Amstel:

Naast de bekende grachten kun je een mooie tocht maken door een wat nieuwer deel van Amsterdam. Het is hier aangenaam stil en je kunt er mooie Berlage architectuur zien. Vanaf het startpunt ga je onder de Utrechtse Brug door, langs de grote kantoorgebouwen (zie foto hieronder), en dan de eerste zijvaart linksaf in. Dit is het Amstelkanaal. Bij het volgende kruispunt komen 5 grachten samen. Je neemt de tweede van links, het Zuider Amstelkanaal. Er staat een bord dat de richting Nieuwe Meer aangeeft. Je gaat om het Olympisch stadion heen en dan linksaf. Bij de T-splitsing meteen erna ga je rechtsaf de Schinkel op. Linksaf ga je naar het Nieuwe Meer en kun je via de Ringvaart van de Haarlemmermeer naar Haarlem. Je gaat dus noordwaarts over de Schinkel. Verderop heet die Kostverlorenvaart. Neem dan de eerste gracht rechtsaf, het Jacob van Lennepkanaal. Aan het eind kom je bij de Singelgracht. Hier ga je rechtsaf. Je komt langs het Rijksmuseum en de Heineken brouwerij. Als je bij de Amstel komt kun je rechtsaf terug naar het beginpunt, of linksaf richting het centrum.

GPS startpunt aan de Amstel: Lat. 52.3311, Lon 4.8996.

Luxe apartementen aan de Amstel.

De Amstel.

Amstel Hotel.

Hogesluis, brug over de Amstel (Sarpatistraat).

Munttoren.

De Singelgracht.

Groenburgwal.

Kolk.

Uilenburgergracht.

Westertoren.

Singel. Uitstappunt bij de Torensluis.

Oudezijds Achterburgwal.

Grimburgwal.

Hoogte Kadijk

Sluis ten noorden van de Sloterplas. De kanten zijn niet extreem hoog, dus overdragen is hier wel mogelijk.

"Het Sieraad" en de Kinkerbrug met een minaret in de verte.

Nemo.

Startpunt en boothelling aan de Amstel. Kano hier afladen en 100 meter verder linksaf op het parkeerterreintje de auto neerzetten.

Het is een heel aparte ervaring om door Amsterdam te kajakken. Heel ontspannend om vanuit je kajak rustig de stad te bekijken zonder te worden gestoord door mensenmassa's en verkeer. Mensen op de kant zullen benijdenswaardig kijken, maar iedereen vindt het leuk Toeristen in rondvaartboten zwaaien en maken foto's van je. Kajakken in Amsterdam is niet zonder risico. De kaden zijn meestal vrij hoog en het water is vies, dus je moet wel voldoende zelfverzekerd zijn dat je niet om zult gaan. Ook moet je vlot kunnen manouvreren want rondvaartboten komen soms onverwacht de hoek om. Geef rondvaartboten altijd en overal voorrang en vrije doorvaart. Ze kunnen niet zo gemakkelijk uitwijken, en ze willen dat ook niet omdat ze op een strak tijdschema varen.

Bij de sluizen tussen de Sloterplas en het centrum zijn kanosteigers. Je moet hier wel een drukke weg (met zebrapad) oversteken. Als alternatief kon je overdragen door het Rembrandtpark en het kronkelige water volgen. Langs Queens Towers en de spoorlijn kwam je op de oude route. Vanaf 2007 is de verbinding tussen het Rembrandtpark en de brug bij de Randweg gedempt. Overdragen meer dan 200 meter langs een fietspad onder een viaduct door is nog wel mogelijk, maar deze alternatieve route is niet interessant meer. Bij de sluizen achter het Nieuwe Meer zijn kanosteigers. Hier komen regelmatig boten langs zodat je met een beetje geluk kunt meeschutten.

Tip: Kanovereniging Sloterplas organiseert ieder jaar begin september een grote avond grachtentocht van 22 km (2x overdragen). Routebeschrijving naar Kanovereniging Sloterplas: Verlaat de Ring bij afslag S106 Sloterdijk. Onder de spoorlijn door gelijk rechtsaf van de hoofdweg af en verder de parallelweg volgen. Bij de rotonde rechtsaf en meteen weer linksaf. Doorrijden tot aan het eind. Bij de parkeerplaats is de K.V.S. aan de linkerkant.