Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Wormer, Jisperveld en Neck
INHOUD

Afstand: ronde vanaf Wormer van ongeveer 18 km.

Het noordwestelijk deel van de Wormer is in beheer bij Natuurmonumenten.

Startpunt Wormer:

Om hier te komen neem je vanf de N246 (Alkmaar - Wormerveer) de afslag Wormer. Over de brug ga je linksaf. Bij de Zaan is het een klein stukje rechtsaf naar de sluis en het kajakcentrum.

Route van 18 km die begint bij de sluis tussen De Poel en de Zaan.

Met het nieuwe netwerk van genummerde palen is dit heel gemakkelijk. Begin bij 1 en steek in oostelijke richting De Poel en Het Zwet over.Ga rechtsaf richting 22 (op de hoek van Het Zwet staat een paal). Als je bij de weg komt is links een kanosteiger met picknicktafel. Je gaat onder de brug door naar 20 en vervolgens rechtsaf naar 28. Dan linksaf naar 14 en rechtsaf naar 18. Vervolgens linksaf naar 8. Dan rechts en linksaf naar 5, 3 en De Poel. Steek De Poel in westelijke richting over naar de sluis bij 1.

In het kort, volg de palen: 1 - 22 - 23 - 21 - 20 - 28 - 14 - 18 - 8 - 5 - 3 - 1.

Beginpunt Neck bij Purmerend:

Als je de hele polder door wilt, moet je bij het meest oostelijke punt de Neckermolen beginnen. Om hier te komen neem je afslag 5 van de A7 richting Purmerend en rij richting het centrum. Dan ga je twee keer rechtsaf en volg de richting Spijkerboor. Volg de smalle weg langs het Noordhollands Kanaal tot aan de molen. Hier is een stenen rand, maar het is wel te doen om hier in te stappen. Vanaf hier kun je maar één kant op. Volg de Molensloot totdat je recht vooruit een eiland met bomen ziet. Hier ga je linksaf onder de brug door. Gelijk rechts is een kanosteiger en een picknicktafel. Dit is het eigenlijke beginpunt van de ronde door de polder.

Beginpunt Jisp:

Om hier per auto te komen volg je vanuit het centrum van Purmerend de borden Jisp. Het beginpunt is net voor de eerste huizen van Jisp aan de linkerkant van de weg.

GPS Wormer (sluisje): Lat 52.5032, Lon 4.7949
GPS Neckermolen: Lat 52.5117, Lon 4.9196
GPS Jisp: Lat 52.5065, Lon 4.8675
Downloadbare GPX-track: Wormer 18 km. (uitpakken en openen met Garmin Basecamp of ander programma).

De Poel: startpunt bij het sluisje.

Neck en Neckermolen langs het Noordhollands Kanaal. Dit is het meest oostelijke punt van de Polder Wormer Jisp en Neck.

Reiger in het dorp Wormer.

Jisperveld.

Brug in Wormer die noord en zuid verbindt vlakbij de molen "De Koker".

In de Wormer is de bewegwijzering zeer goed. Er zijn genummerde palen en de richting naar nabijgelegen volgende palen wordt aangegeven. Ook staat op iedere paal een klein overzichtskaartje.

Er loopt maar één weg door de polder die hem verdeelt in de Wormer en het Jisperveld. Richting Purmerend wordt de polder steeds smaller en dit smalle stuk heet Neck. Het is een van de grootste brakwatervenen van Europa. Er is wat veeteelt, maar kleinschalig, want de landjes zijn klein en alle vervoer gaat per boot. Een deel is in beheer bij Natuurmonumenten. Het gebied is per boot te bereiken via sluizen bij De Poel (goede kanosteigers) of bij Oostknollendam. Bij de sluis in Oostknollendam zijn geen kanosteigers. Overdragen is wel mogelijk: aan de polderkant is een lage oever waar je goed kunt uitstappen. Ga dan even naar rechts het doodlopende weggetje in. Bij het ondiepe slootje kun je instappen en dan onder de brug door naar het brede water, of aan het eind bij een tamelijk hoge kade instappen. Het is denk ik een erf, maar er is geen hek.