Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Akersloot
INHOUD

Een ronde door de polder om Akersloot en om het eiland De Woude 19 km.

Kanoverhuur bij Camping De Boekel aan het Noordhollands Kanaal ten noorden van Akersloot.

Startpunt bij het recreatieterrein bij het pontje aan de Geesterweg.

Verlaat de A9 (Amstelveen - Alkmaar) bij de afslag Akersloot. Rij steeds rechtuit door Akersloot. Aan het eind van het dorp is aan de rechterkant een recreatiegebied net voordat je bij de pont bent. Rechts is een haventje waar je bij de boothelling goed kunt instappen. Hier is ook kraanwater en wc's.

Vanaf de inham met het haventje ga je scherp linksaf het Noordhollands kanaal op. Hier kom je langs een pont. De oude kabelpont is vervangen door een nieuwe zonder kabels. Na 2 km kun je linksaf onder een brug door. Hier is ook kampeerboerderij De Boekel. Na een paar bochten kom je bij de Noordermolen. Hier zijn goede kanosteigers zodat overdragen geen probleem is. Vervolg de route en bij de zijvaart ga je rechtuit. Na een tijdje kom je bij de meertjes Kerkmeer. Hier gaat het water naar rechts. Bij de snelweg A9 ga je scherp linksaf. Het water loopt 1 km langs de snelweg, maar dan is er een bocht naar links en ben je van het lawaai verlost. Vaar rechtuit naar het uit 1879 daterende gemaal, dat nu een museum is. Hier moet je weer overdragen. Maar er zijn goede kanosteigers. Na een kort stukje wordt het heel smal en is er een scherpe bocht naar links. Met een kajak kun je de bocht wel maken, maar met een Canadees wordt het moeilijker. Er is aan de kant een trede gemaakt zodat je zo nodig kunt uitstappen en overdragen. Volg het water langs de molen en dan wordt het water steeds wijder. Je moet hier het zuidelijke deel van het Alkmaardermeer oversteken in zuidoostelijke richting naar de Stierop. Er loopt een met boeien gemarkeerde vaargeul de Stierop in. Hier varen ook vrachtschepen. Waar het water smaller wordt verandert de naam in Enge Stierop. Hier kun je aan de linkerkant langs het water kamperen op camping De Drie Akers. Bij de T-kruising ga je linksaf naar De Woude. Net voorbij de pont kun je links aan land voor een bezoek aan restaurant "De Woude" met terras aan het water of restaurant 't Kombof. Vanaf het dorp is een wandelroute over de dijken om het eiland heen van 7,5 km. Dit is echt een aanrader, want je hebt vanaf de dijk schitterende uitzichten over het meer en de polder. Deze wandeling duurt ongeveer 1,5 uur. Vanaf De Woude vaar je naar het noorden. Er is linksaf een doorgang naar het Alkmaardermeer, maar bij harde wind kun je een alternatieve route rechtuit volgen. Je gaat dan bij de T-kruising linksaf het Noordhollands Kanaal op. Dit kanaal is met een dijk afgescheiden van het meer zodat de golfslag hier veel minder is. Bij Akersloot ga je net ten noorden van de jachthaven de inham in naar het startpunt.

GPS: Lat. 52.5706, Lon. 4.7458.

Noordermolen.

Gemaal uit 1879.

Alkmaardermeer: Starttoren gezien vanaf polder De Woude.

Polder De Woude.

Haven van Akersloot.

De doorgang van het Noordhollands Kanaal naar de zijvaart bij Camping De Boekel is geblokkeerd door een ijzeren buis. Die scharniert aan de linkerkant. Je kunt hem openen door hem rechts iets op te tillen (wel tamelijk zwaar), anders is overdragen een optie.

Je kunt op De Woude een rondwandeling maken over de dijken van 7,5 km (ongeveer 1,5 uur).

Webcam met zicht vanaf de haven van Akersloot.