Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Wieringen
INHOUD

Afstand: 8,5 km naar het eind van het Amstelmeerkanaal x 2 = 17 km.
Een ronde langs Slootdorp is 24,2 km. inclusief 700 meter overdragen.

Hier is geen kanoverhuur

Tot 1924 was Wieringen een eiland. Toen werden de dijken aangelegd van wat later de polder Wieringermeer werd. Toen de polder klaar was werd in 1932 de Afsluitdijk gemaakt. Langs de zuidrand van Wieringen loopt het Amstelmeerkanaal.

Startpunt De Haukes

Verlaat de N99 (Den Helder - Den Oever) bij de rotonde in de richting De Haukes (N240). Je rijdt door het dorp en gaat dan linksaf richting Slootdorp. Aan het eind van het dorp is links het startpunt. Voor een ronde langs Slootdorp rij je nog 1,5 km. verder. Tegenover de zijweg Schelpenbolweg is rechts een veldje waar het startpunt is.

Ronde van 24,2 km.

In september 2021 heb ik een ronde langs Slootdorp gevaren. Het was moeilijk een startpunt te vinden. De steiger bij de sluis van De Haukes is veel te hoog. De eerst mogelijke plek waar je te water kunt gaan is tegenover de zijweg Schelpenbolweg. Aan het eind van de bosrand is een veldje. Hier is een klein stukje zonder riet. Ik vermoed dat het door hengelaars is gemaakt, maar toen ik er was wees niets erop dat hier de afgelopen weken iemand geweest is. Ik heb hier mijn kajak neergelegd en ik reed met mijn auto terug naar De Haukes om hem daar te parkeren. Vervolgens liep ik 1,5 km. terug om mijn kajak-trip te maken. Verrassend was dat bij Slootdorp een nieuwe vissteiger is gemaakt met een laag deel speciaal voor kano's. Even verder ging ik linksaf de Den Oeversche Vaart op. Hier waren drie nieuwe kanosteigers bij de bruggen gemaakt. Aan het eind van het kanaal volgde een teleurstelling. Links is een nieuwe steiger gemaakt, maar zonder een laag deel voor kano's. Je kunt hier niet de kant op. De tweede steiger is privé en geeft geen toegang tot de openbare weg. De sluiswachter stond op de sluis en vroeg of ik omhoog wilde. Ik wist niet wat de situatie voorbij de sluis was, dus ik bedankte hiervoor. Ik gaf aan dat ik de kanosteiger rechts wilde gebruiken. Hij zei dat dat niet kon. Er staat niet aangegeven dat je hier niet mag komen dus ik deed het toch. De kanosteiger is oud, maar nog wel bruikbaar. Ik sleepte de kano over de landstrip naar het achter liggende kanaal Hooge Kwelvaart. Hier is ook een oude, maar nog wel bruikbare kanosteiger. Ik ging te water en voer een klein stukje naar rechts. Voorbij de bocht is links nog een oude kanostuiger. Ik ging hier aan land en sleepte de kajak omhoog naar het pad. Hier deed ik de wielen van de kanokar eronder en liep over het verharde pad naar links. Bij de weg ging ik linksaf over de brug bij de sluis en rechtuit door het fietstunneltje onder de A7. Even verder liep ik langs het gemaal en tilde de kajak over het houten hek. Bij het Amstelmeerkanaal was vroeger een kanostoep. Maar waar deze was is nu de inlaat van een gemaal. Het water is langs de kant ondiep en er liggen stenen. Vlak naast de stenen rand van de inlaat is een plek waar je toch kunt instappen. Vervolgens voer ik 8,5 km. naar De Haukes. De kanostoep daar is in slechte staat en het bord "kano instapplaats" is ook hier verdwenen. Je kunt er nog wel de kant op.

Was deze tocht de moeite waard? Het antwoord is Ja. De tocht door de Wieringermeer is leuker dan de rechte vaarten doen vermoeden. Je kunt er genieten van de stilte en de uitstapplaatsen zijn best wel mooi. Ze zijn zelfs met kunstwerkjes opgeleukt. Het Robbenoordbos is een mooie afwisseling. Als je kunt schutten is het ongeveer 50 meter overdragen. Anders moet je de 'toeristische route' nemen met 700 meter overdragen. Een kanokar is dan wel aan te bevelen.

GPS:
De Haukes: N 52.8895 E 4.9378
Schelpenbolweg: N 52.8779 E 4.9396

Den Oever: Als je door de sluis gaat, dan linksaf onder twee bruggen door. Bij het gemaal kun je de kant op. Er is een lage betonnen rand.
Als je 700 meter wilt overdragen ga je bij de kanosteiger rechts aan land om over te dragen naar de andere vaart. Je vaart een klein stukje naar rechts en dan zie je links de kanosteiger waar je aan land kunt. Er is een verhard pad door het bos. Bij de weg ga je linksaf. Ga rechtuit door het fietstunneltje onder de A7 door. Voorbij het gemaal til je de kano over het houten hek om bij het Amstelmeerkanaal te komen.

Downloadbare GPS-track van 24,2 km. Wieringen.

Slootvaart met links een kanosteiger.

Kanosteiger aan de Slootvaart.

Sluis in Slootdorp.

Kanosteiger aan de Den Oeversche Vaart.

Den Oeversche Vaart.

Passantenhaven in het Robbenoordbos.

Onder het viaduct van de A7 door.

Sluis en gemaal Leemans. Je kunt hier schutten naar de Binnenhaven/IJsselmeer.
De zwarte steiger links is te hoog en voor kano's niet bruikbaar. De tweede steiger is privé.
Rechts is een kanosteiger waar je kunt overdragen naar de Hooge Kwelvaart. Hier is ook een kanosteiger.

Op de Hoge Kwelvaart vaar je een klein stukje naar rechts.
Voorbij de bocht is links deze kanosteiger waar je kunt uitstappen naar het Robbenoordbos.

Via het Robbenoordbos kun je overdragen naar het Amstelmeerkanaal (700 meter).

Overdragen via de weg over de sluis langs Gemaal Leemans.

Door het fietstunneltje kom je bij het Amstermeerkanaal.

Als je kunt schutten, dan kun je hier overdragen van de Binnenhaven naar het Amstelmeerkanaal.

De kano moet je over een houten hek tillen. De instapplaats bij het kanaal is opgeheven. Vlak naast de inlaat van een gemaal kun je instappen. Op de foto is dat net voor de rand.

De Haukes.

Kanostoep bij De Haukes.

Sluizen De Haukes en Den Oeversche Vaart

Actuele informatie over bediening vindt u op de site site lastminutevaren.nl.

Fietsen om Wieringen

In 2021 is een fietspad van 7 km. langs het Amstelmeerkanaal aangelegd. Je kunt nu rondom Wieringen fietsen. Vooral de noordkant is leuk omdat je grotendeels aan de zee-kant van de dijk kunt rijden.