Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Leekstermeer
INHOUD

Een ronde van 18,7 km of 26,9 km. deels over het Leekstermeer.

Startpunt te Leek:

Verlaat de A7 (Heerenveen - Groningen) bij afslag 34 en rij in zuidelijke richting over de N372 richting Leek. Bij de tweede rontonde na dit kruispunt ga je linksaf de Tolbertsestraat op. Bij de volgende rotonde ga je rechtuit, en dan bij het eerstvolgende kruispunt linksaf de Schilhoek op. Links zie je kasteel Nienoord. Recht is een meertje met een kleine haven, Nienoordshaven. Rechtsaf is even verderop parkeerruimte. Links kun je bij de boothelling de kano afladen (hier niet parkeren). Hier is ook een kanosteiger.

Vanaf Nienoordshaven volg je het kanaal. Na 2,7 km kom je op het Leekstermeer uit. Je gaat gelijk linksaf het Lettelbertdiep op. Je komt langs de kanoverhuur en de camping. Vaar door onder de snelweg A7 door. Vlak voor het dorp Enumatil ga je rechtsaf het Hoendiep op. Dit is een lang recht kanaal. Bij de brug halverwege het kanaal is een kanosteiger en een picknicktafel. Bij het volgende kruispunt ga je voor een ronde van 18,7 km scherp rechtsaf. Voor een extra ronde van 8,2 km vaar je een klein stukje door en je gaat dan linksaf onder de lage brug door. Volg de smalle vaart en bij Nieuwbrug kom je langs woonboten. Ga vervolgens scherp rechtsaf het Aduarderdiep op. Je komt aan de rand van de stad Groningen bij een suikerfabriek uit. Hier ga je rechtsaf onder de spoorbrug door. Houd rechts aan op de hoofdvaart. Volg dit kanaal en je komt langs de lage brug waar je eerder was. Bij de Y-splitsing ga je linksaf langs een groot botenhuis. Het kanaal maakt een bocht naar links en even verder ga je onder de snelweg A7 door. Dan kom je op het Leekstermeer uit, die je in westelijke richting helemaal oversteekt. Het kanaal richting Leek is in de noorwestelijke hoek. In de zuidwestelijke hoek is Watersportcentrum Cnossen. Hier is een restaurant. Je moet hier € 1,50 betalen om je kano te water te laten. Dit is ook de reden waarom ik deze plek niet als startplaats voor deze route adviseer. Je kunt het beste in Leek of bij de kanoverhuur te Lettelbert te water gaan.

GPS Haventje te Leek: Lat. 53.1642 Lon. 6.3965

Lettelberterdiep.

Enumatil.

Hoendiep.

Langs de zuidoever van het Leekstermeer

Leekstermeer.

Watersportcentrum Cnossen.

Het Leekstermeer wordt ook wel Zulthermeer of Zulthe genoemd. Dit is een oud woord voor zoutmeer. In een ver verleden stond het meer in verbinding met de zee, dus misschien is daar de naam vandaan gekomen. Het meer is 3,35 km² groot en de diepte is 1 tot 1,5 meter. Ooit liep de grens tussen de provincies Groningen en Drenthe door het midden van het meer. Sinds de gemeentelijke herindeling in 1998 is de provinciegrens verlegd naar de noordelijke oever, zodat het hele meer nu in de provincie Drenthe ligt.