Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Harlingen
INHOUD

Ronde van 18 km langs Harlingen. Geen overdragingen. Startpunt in Arum.

Dit is een mooie tocht langs stille weilanden, en een stukje door Harlingen.

Geen kanoverhuur langs deze route.

Naar het startpunt in Arum:

Vanaf Joure neem je afslag 16 Witmarsum. Bij Witmarsum ga je linksaf richting Pingjum. Voordat je in Pingjum bent ga je rechtsaf richting Arum. Over de brug ga je bij de T-kruising rechtsaf naar Arum. In het dorp sle je rechtsaf De Tille op. Aan het eind van het hofje is een goede kanosteiger.
Vanaf de Afsluitdijk ga je in de richting Leeuwarden (N31). Neem de afslag naar rechts richting Kimswerd en dan naar Arum. In het dorp sla je rechtsaf De Tille op. Aan het eind van het hofje is een goede kanosteiger.

Vanaf het startpunt ga je naar rechts (west). Je volgt de vaart door Kimswerd heen. Even voor Harlingen is een villawijk met een paar zijvaartjes. Blijf op de hoofdvaart die om de wijk heen loopt. Even verder ga je onder de brug van de N31 rechtsaf. Je komt langs een camping en even verder vaar je Harlingen binnen. Hier ga je rechtsaf onder de brug door. Bij de viersprong is een oude brug die nog door middel van handkracht met een zwengel omhoog gedraaid moet worden. De gracht linksaf loopt dood bij een sluis. Rechtuit kun je net voorbij de bocht naar links aan de linkerkant goed uitstappen voor een wandeling door de stad. Als je verder vaart kom je bij de sluizen van het Van Harinxma Kanaal uit. Hier kan wel eens wat stroming staan. Het kanaal is vrij groot water waar regelmatig jachten en vrachtschepen voorbij komen. Volg het kanaal onder de brug van de N31 door. Als je links een opslag van zand en grind ziet moet je rechtsaf. Het ziet er een beetje uit als een haventje, maar je kunt er doorheen varen. Er staat een groen richtingbord aan het begin. Na de bochten ga je onder een spoorbrug door. Dit is een mooie vaart met veel bochten. Na de eerste brug houd je links aan op de hoofdvaart. In Achlum staan mooie oude huisje langs het water. Het is een beschermd dorpsgezicht. Na het dorp kom je op een bredere vaart uit. Hier ga je rechtsaf ringting Arum. Voorbij Arum ga je rechtsaf. Even verder is rechts de steiger waar je vertrokken bent.

GPS De Tille in Arum: Lat 53.1287 Lon. 5.47094

Kimswerd.

Harlingen.

Harlingen.

Harlingen.

Harlingen.

Harlingen.

Harlingen, Zoutsloot.

Harlingen.

Achlum.

Achlum.

Webcam

Webcam van verschillende locaties in Harlingen.

Waddenzee

Website over kanovaren op de Waddenzee: www.wadkanovaren.nl/