Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Zijpe
INHOUD

Ronde van 23,5 km. over het Noordhollands Kanaal en de Groote Sloot.

Twee keer overdragen bij de vlotbruggen.

Het beginpunt is bij het oorlogsmonument te Zijpersluis.

Om hier te komen volg je de N9 vanaf Alkmaar richting Den Helder. Een paar kilometer ten noorden van Schoorldam kun je de parallelweg op. Net over de brug is links een parkeerterreintje bij het oorlogsmonument. Hier is ook een picknicktafel en een goede instappplaats.

Je gaat hier onder de brug door, steekt het Noordhollands Kanaal over en gaat door de Jacob Claesse Sluis de Groote Sloot op. Er zitten geen deuren in de sluis zodat je zo kunt doorvaren. Hier begint het lange rechte stuk. Het is een landelijke omgeving en over de wegen langs de vaart gaat weinig verkeer. In Schagerbrug is het Zijper Museum. Net voorbij Schagerbrug ga je linksaf. Bij De Stolpen kom je uit op het Noordhollands Kanaal. Hier weer linksaf. Als je geluk hebt kun je met een andere boot mee door de vlotbruggen. De bruggen worden op afstand bediend, dus wees snel en kijk uit. Als er geen andere boten zijn is het mogelijk onder op/afritten door te varen. Aan de zuidkant ligt een dubbele balk in het water. Je kunt hierop staan en de kano erover trekken. Ik heb me achteraf laten vertellen dat ook ergens een knop moet zijn waarmee je kunt aangeven dat je de brug open wilt hebben. Volgens Rijkswaterstaat heeft een kanovaarder daar net zoveel recht op als een groot jacht. Toen ik er was is me deze knop niet opgevallen. Daar moet ik de volgende keer eens op letten. Voorbij Burgervlotbrug staan aan de linkerkant een rij moderne windmolens. Bij Zijpersluis ga je rechtsaf naar het beginpunt. Als je in Schagerbrug begint, kun je dezelfde route volgen. Eventueel kun je de tocht uitbreiden door de Hondsbossche Vaart langs de Schoorlse Zeedijk af te varen naar de huidige zeedijk bij Petten.

Vanaf Schagerbrug kun je een andere tocht maken. Volg de Groote Sloot naar het noordoosten. Op het noordelijkste punt volg je de bocht naar links en je komt in Oudesluis. Je ziet de oude zeesluizen aan de rechterkant. Ga verder onder de spoorbrug door en dan naar links. Dit is een lang recht stuk naar De Stolpen. Bij De Stolpen ga je linksaf en volg het Kanaal De Stolpen-Schagen totdat je terug bent in Schagerbrug. Deze tocht is 12,6 km lang.

Bij Oudesluis is het mogelijk de kano over de dijk te dragen. Hiervoor zijn aan beide kanten van de sluis kanosteigers gemaakt. Over de dijk kom je eerst op een heel mooi stuk met enkele kronkels zoals van een rivier. Dan wordt het steeds breder. Dit is de Hooge Oude Veer. Ga bij Anna Paulowna onder de brug door en volg de Van Ewycksvaart naar het noorden. Eindpunt is de jachthaven. Heen en terug vanaf Oudesluis is het 17,2 km.

GPS Zijpersluis: Lat. 52.7329 Lon. 4.6886.

Oorlogsmonument bij het startpunt te Zijpersluis.

Voormalige sluis te Zijpersluis.

Noordhollands Kanaal.

Groote Sloot.

Monument 400 jaar Polder Zijpe. Dit is het houten frame van een traditionele boerderij.

Uitzicht vanaf het monument.

Burgervlotbrug. Overdragen over de dubbele balk.

Nieuwe vlotbrug te Burgervlotbrug.

Noordhollands Kanaal.

De polder Zijpe bestaat al meer dan 400 jaar. Daarvoor was het een veengebied tussen de duinen en de dijken van West-Friesland. Het land overstroomde vaak waardoor het steeds meer op een inham van de zee ging lijken. In 1597 nam Jan van Scorel het initiatief tot aanleg van een dijk. Door aanleg van deze dijk in 1697 is de polder Zijpe ontstaan. Onderstaand kaartje is uit het jaar 1288.