Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Westland
INHOUD

Zwethroute 21,8 km.

De route is gemarkeerd met palen met een rood-gele kop. Het is bij een paal niet altijd de bedoeling dat je afslaat. Dat maakt het volgen zonder kaart nogal lastig. Je ziet pas bij de volgende kruising of je de goede richting genomen hebt.... Hopelijk geeft het kaartje en beschrijving op deze pagina genoeg duidelijkheid.

Kanoverhuur:

Kanoverhuur: De Zweth, Zwet 1d, 2295 KZ Kwintsheul, Tel. 0174-290125. Dit is aan het Zweth in noordoostelijke richting net buiten de rand van het kaartje.

Startpunt 's-Gravezande:

Het startpunt van deze route is in het parkje achter de snackbar bij de rotonte Julianaweg en Rijnvaartweg in 's-Gravenzande. Er is gratis parkeerruimte langs de Julianaweg. Vanaf hier loop je een klein stukje door het park naar het water. Er is een lage oever met granskant waar je goed kunt instappen. De snackbar is op zondag gesloten.

Andere mogelijke startplaatsen zijn: De Lier (Kijckerweg), of Monster (Havenstraat).

Vanaf het startpunt ga je naar het eind van de vaart, waar je linksaf sla. Na een kort stukje kom je bij een T-kruising waar je rechtsaf gaat. Voor het linksom volgen van de route ga je na een kort stukje weer rechtsaf. Blijf steeds rechtuit varen en volg het brede water. Als je een stukje langs de Maasdijk met de drukke N220 gevaren hebt, zie je rechts de Oranjesluis. Aanvankelijk was deze aangelegd om water in te laten, maar helaas bleek het water te brak voor de tuinbouw. Daarom werd de sluis gebruikt om bij eb overtollig water uit het Westland te lozen. Inmiddels is de sluis buiten gebruik. Aan het eind van het Oranjekanaal staat nu een gemaal. Vaar rechtuit langs de Oranjesluis. Net voorbij de brug is rechts een kanosteiger waar je aan land kunt. Vaar verder langs een aantal huizen en neem dan de eerste zijvaart linksaf. Het smalle water maakt een bocht naar links en dan onder een brug door naar rechts. Een stukje verder vaar je onder de N213 door en dan ga je linksaf. Vervolgens neem je de tweede zijvaart rechtsaf. Je komt uit op een meertje de Breeje Lee. Hier ga je rechtsaf. Aan de overkant is een kanosteiger met picknicktafel. Volg de vaart door De Lier. Als je hier voorbij bent ga je na een kleine jachthaven linksaf. Volg het brede water en je komt langs het grote Tradeparc Westland. Volg het water naar rechts, en ga dan linksaf richting Honselersdijk. Aan het begin van het dorp houd je rechts aan en volg het smalle water. I n het centrum ga je net voordat de vaart doodloopt links onder een brug door en dan gelijk weer naar rechts. Nu vaar je langs de Nieuweweg, die voorbij een brug naar rechts afbuigt. Ga hier rechtuit tot aan de T-kruising. Daar ga je linksaf. Blijf rechtuit de hoofdvaart volgen tot de ronde compleet is. Dan ga je linksaf, en vervolgens rechtaf terug naar het startpunt.

Wie de route rechtsom wil varen, moet er om denken dat voor Poeldijk (je ziet de kerktoren recht vooruit tussen de kassen door) er een paal met geel-rode kop staat. Hier moet je niet rechtsaf. Je vaart nog even verder en gaat dan rechtsaf om de grote kas heen. (situatie 2012)

GPS startpunt 's-Gravenzande: Lat. 52.0036, Lon. 4.1714.

Monster.

Monster, bij het themapark De Westlandse Druif. Hoewel geen aanlegplaats voor kano's, kun je hier met wat moeite wel op de kant komen. Bij het themapark is een terras aan het water (op zondag geopend, maandag gesloten).

Oranjesluis.

Wie meer wil weten over de geschiedenis van dit gebied kan kijken op de website van Midden Delfland.

Kaartje

Een kaartje met vaarknooppunten is te vinden op de site http://heerlijkbuiten.nl. Om het PDF-bestand te downloaden klik je hier.