Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Almere
INHOUD

Een ronde van 16 km. met 2 overdragingen. Minder geschikt voor dagen met harde wind.

Startpunt in de Passantenhaven aan het Weerwater

Een geschikt startpunt is in de kleine Passantenhaven bij Lido ALmere aan het Weerwater. Hier is een goede steiger. Op- en afladen kan langs het water. Gratis parkeren 50 meter terug op de parkeerplaats met het bordje "lesplaats". Komend vanaf het westen volg je de A6 richting Almere. Na de brug over het Gooimeer neem je de derde afslag (richting Almere). Je gaat over het viaduct en dan gelijk rechtsaf. Steek de busbaan over en je bent er.

Ronde van 16 km:

Vaar de Passantenhaven uit en ga naar rechts. Volg de hoogspanningslijn tot het kleine eilandje. Hier draai je naar rechts en vaart verder in oostelijke richting naar de overkant in de richting van een flatgebouw. Ga naar links langs het Lumierestrand onder de brug door. Sla gelijk linksaf de zijvaart in. Je vaart 4 zijvaarten voorbij en volgt de bocht naar rechts. Bij de T-splitsing ga je linksaf. Volg de vaart onder het station door en je komt bij de Leeghwaterplas. Deze steek je recht over. Eventueel kun je rechts bij de sluis in een zijvaart pauzeren. Hier zijn goede kanosteigers. Over het meer naar het noorden toe volg je de vaart naar een klein meertje. Hier gaat het vaarwater naar links verder, maar bij de kanosteiger moet je overdragen over het fietspad Madisonpad. Aan de andere kant vaar je verder onder de brug door en je komt uit bij de Noorderplassen.

Dit is tamelijk groot water. Ook bij kalm weer is het aan te raden een zwemvest te dragen, want hier wordt soms snel of heel snel gevaren. Vaar rechtuit naar de overkant. Hier is een eiland waar je rechts een brug ziet. Je passeert het eiland aan de linkerkant. Dit is een doorgang tussen twee eilanden. Vaar vervolgens naar links achter het eiland langs. Vervolgens ga je naar rechts en dan weer linksom. Aan het eind ga je rechts onder een houten bruggetje door en dan linksaf. Aan het eind van deze vaart kom je weer op de Noorderplassen. Ga westwaards recht over het meer heen. Aan de linkerkant zie je een jachthaven. Hier wordt vaak gezeild. Je passeert een klein eilandje en vaart op de huizen aan de overkant af. In de hoek links kun je een vaart in.

Je komt bij de Beatrixsluis. Je kunt hier schutten door op de knop te drukken. Het hele proces verloopt volautomatisch. Overdragen bij de kanosteiger (links) gaat echter een stuk sneller. Voorbij de sluis ga je bij het volgende kruispunt rechtuit. Je komt langs een park en blijft rechtuit varen langs de linker oever. Bij het volgende kruispunt ga je rechtuit en je volgt de bocht naar links. Bij het Kolkplein in het centrum volg je de bocht naar rechts en je komt uit op het Weerwater. Volg de rechteroever terug naar het startpunt.

GPS Passantenhaven aan het Weerwater: Lat. 52.3573, Lon. 5.2131.

Skyline langs het Weerwater.

Bij de Charles Boyerstraat.

Het overdraagpunt bij het Madisonpad.

Noorderplassen.

Giek aan de Noorderplassen.

Kolkplein in het centrum.

Blok 16 The Wave bevat woningen en een fitness centrum.

Almere is de nieuwste en grootste stad in de provincie Flevoland (187.000 inwoners). Het is ook de snelst groeiende stad van Europa. Almere is niet de eerste plaats waar je aan denkt als je een kanotocht wilt maken. Flevoland heeft een reputatie saaie lange rechte wegen en waterwegen te hebben. Ondanks dat Almere een overvloed aan rechte stukken heeft en precies uitgemeten hoeken van 90 en 45 graden, zijn er hier en daar toch enkele rondingen te vinden. Er is veel groen en het water is opvallend helder. Je kunt wel een meter diep de bodem en waterplanten zien. Almere is dus toch wel interessant om eens een kanotocht te maken.