Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Kromme Rijn
INHOUD

Doorgang bij Langbroek afgesloten

In verband met werkzaamheden is de doorvaart bij Langbroek afgesloten gedurende de zomer van 2023. Er wordt een nieuwe kademuur gebouwd.

Een ronde van 24,5 km over de Langbroekwetering, Melkwegse Wetering en Kromme Rijn tussen Odijk en Cothen.


De route kan met 7,2 km. ingekort worden als je via de Cothergrift vaart in plaats van de Melkwegse Wetering.
De route kan met 2,6 km. verlengd worden als je de extra lus over de Oude Kromme Rijn neemt. Het is aan te raden deze tocht rechtsom te maken omdat op de Kromme Rijn meer stroming staat dan op de Langbroeker Wetering. Het is goed mogelijk tegen de stroom in te varen, maar je doet er duidelijk langer over.

Kanoverhuur:

Paviljoen Buiten, Singel 40 A, 3984 NZ Odijk. Tel.: 030-6624746.
De Biologische Boer, Langbroekerdijk A48, 3947 BJ Langbroekerwetering. Tel.: 06-23153685 (Tom Verkerk).
Familierestaurant De Jonge Graaf, Graaf van Lynden van Sandenburgweg 2a, 3945 PB Cothen. Tel.: 06-21982306.

Camping:

Camping Strosteeg, Langbroekerdijk 23A, 3972 NC Driebergen-Rijsenburg. Tel.: 06-28570895.

Naar de startpunten bij Odijk:

Verlaat de snelweg A12 Utrecht-Arnhem bij afslag 19 in de richting Wijk bij Duurstede (N229). Ga dan bij Odijk linksaf. De weg loopt om het dorp heen. Na 500 meter ga je linksaf bij de scouting een onverhard veld op. Aan het eind is een boothelling en een kanosteiger. Hier is veel gratis parkeerruimte.
Het startpunt bij de stuw is iets verder. Volg de hoofdweg. Over de brug ga je rechtsaf de Rijnseweg op richting Langbroek. Net voorbij de tweede verkeersdrempel zie je rechts het startpunt bij een stuw.

Startpunt bij de Oude Kromme Rijn (Molenspoor):

Verlaat de snelweg A12 Utrecht-Arnhem bij afslag 19 in de richting Wijk bij Duurstede (N229). Verlaat de N229 bij de afslag Culemborg en sla gelijk linksaf de parallelweg op. Na 500 meter ga je rechtsaf het Molenspoor op. Gelijk over de brug is links het startpunt.
Opmerking: De parallelweg is alleen toegankelijk voor bestemmingsverkeer. Voor toegang naar de kanosteiger is dat volgens mij geen probleem dus.

Vanaf het startpunt bij de stuw te Odijk ga je naar links de Langbroeker Wetering op. Na 4 kilometer kom je bij een stuw met goede kanosteigers. Een klein stukje verder is kasteel Sterkenburg. Het water naar het kasteel is privé, en toegang is niet toegestaan. Na iets meer dan een kilometer kom je bij de volgende stuw. Ook hier zijn goede kanosteigers. In Langbroek is nog een stuw. Hier zijn geen steigers, maar de kanten zijn laag en hoewel het wat smal is, is overdragen goed te doen. Na de stuw kun je rechtsaf de Cothergrift op gaan om de route in te korten. Je moet dan overdragen bij een brandweerstation. Hier zijn kanosteigers.
Rechtuit kom je langs landgoed Sandenburg. Even verder is weer een stuw met goede kanosteigers. Nog een klein stukje verder ga je rechtsaf door een duiker de Melkwegse Wetering op. Dit is een rechte vaart. Ongeveer halverwege ga je door een duiker. Hier is een beweegbare stuw die onder normale omstandigheden open staat. Als de doorgang gestremd is wordt dat met een rood licht aangegeven. Je moet dan overdragen. Er zijn geen faciliteiten.
Bij de T-kruising kom je bij de Kromme Rijn. Hier ga je rechtsaf. Aan de overkant is een park, maar je kunt er niet komen door een houten rand net onder de waterlijn. Langs beide oevers van de rivier is voor geruime afstand een dergelijke rand. Pas dus op dat je deze niet raakt. Je komt bij Cothen bij een stuw met een sluis. Hier zijn goede kanosteigers. Schutten is niet mogelijk. Na ongeveer 2 km. kun je linksaf een extra lus van 2,6 km. maken over de Oude Kromme Rijn. Rechtuit is net na de splitsing aan de linkerkant een kanosteiger (alternatief startpunt). Iets minder dan een kilometer verder komt de lus weer bij de hoofdstroom. Vanaf hier kom je na 2 km. bij de stuw van Werkhoven. Hier kun je goed overdragen. Vaak zijn hier recreanten (jongeren), die hier ook zwemmen. Net hier voorbij zie je rechts het kasteel Beverweerd. Met wat moeite (door de waterplanten) kun je er omheen varen en de mooie ijzeren brug zien. Na een stukje bos en weilanden kom je terug bij Odijk. Het startpunt is rechtsaf een klein stukje de Langbroeker Wetering op.






GPS:
Bunnik Rhijnauen: N 52.0682 E 5.1776
Odijk scouting: N 52.0576 E 5.2316
Odijk stuw: N 52.0509 E 5.2450
Oude Kromme Rijn (Molenspoor): N 52.0094 E 5.2785

Downloadbare GPS-track (24,5 km): Kromme Rijn.

Overdraagroute van de Lek naar de Kromme Rijn bij Wijk bij Duurstede (800 meter).

Startpunt bij Odijk waar de Langbroeker Wetering in de Kromme Rijn stroomt.

Langbroeker Wetering.

Sterkenburg.

Sterkenburg.

Stuw in Langbroek. Het is er wat smal, maar overdragen is wel te doen.

Langbroeker Wetering.

Sandenburg.

Poort naar het voormalige kasteel Groenestein.

Aan het eind van de Kromme Rijn is rechts een kanosteiger waar vandaan je kunt overdragen naar de Lek. Het is aan het eind van een smal doodlopend straatje Blauwe Pannen.

In de haven van Wijk bij Duurstede is een vrij toegankelijke drijvende steiger. Dit is echter een aanlegplaats. In- en uitstappen kan dus alleen als er voldoende ruimte is.

Stroomafwaarts op de Lek is net voorbij de haven een klein openbaar strandje. Hier kun je overdragen. Er loopt een pad de dijk op.

Kromme Rijn bij Cothen.

Stuw en sluis bij Cothen.

Eendjes lopen er ook omheen...

Een omweg maak je via de lus, de Oude Kromme Rijn. Op de achtergrond rechts de watertoren van Werkhoven.

Gemaal aan het eind van de Caspergouwse Wetering. Er is een picknicktafel, maar helaas geen kanosteiger (ik was hier op de fiets).

Overdragen bij de stuw bij Werkhoven. Hier zijn kanosteigers.

Beverweerd.

Je kunt om kasteel Beverweerd heen varen. Je gaat dan onder de mooi bewerkte ijzeren brug door.

Bij de Scouting Odijk aan de Singel is een goed startpunt (op de foto aan de overkant).
Hier is een kanosteiger, een boothelling en veel gratis parkeerruimte.

Bunnik.
Onder de smalle brug staat een sterke stroming.

Uitzicht over een zijtak naar het landgoed Nienhof in Bunnik.

Broedende zwaan langs de Hakswetering.

Tussen Rhijnauen en Bunnik.

Geschiedenis

In het verleden was de hoofdstroom van de Rijn van Wijk bij Duurstede naar het noorden en dan via Utrecht naar het westen (de huidige Oude Rijn). Het vormde de noordgrens van het Romeinse Rijk. In 1122 werd een dam gemaakt waardoor het meeste water naar het westen ging stromen. De Kromme Rijn was nog steeds van groot belang voor het vervoer van goederen van en naar Utrecht. In 1126 werd de Langbroekerwetering gegraven met als doel de ontginning van de veengebieden tussen de Kromme Rijn en de Utrechtse Heuvelrug. Toen in 1635 de Cothergrift werd gegraven vormde het echter ook een kortere verbinding met Utrecht doordat het een bijna recht kanaal was. Het werd dus ook voor scheepvaart van belang. De boten werden door mankracht over het jaagpad voortgetrokken omdat door de vele bruggen het gebruik van paarden niet handig was. Door de geringe breedte konden de boten ook niet zo groot zijn. Door de stuwen is het kanaal nu niet meer voor boten toegankelijk. Alleen per kano kun je er nog komen.

De Brienenshof

Vlakbij Cothen is de kaasboerderij De Brienenshof. Er is een kanosteiger zodat je deze kunt bezoeken. Er is een terrasje en je kunt er kaas en vruchtensap kopen.

Wijk bij Duurstede

Bij de ingang van de jachthaven is een klein strandje. Vanaf hier kun je overdragen naar de Kromme Rijn (800 meter). Er is een kanosteiger bij het straatje Blauwe Pannen. Parkeren is hier beperkt tot 2 uur met parkeerschijf.

Kromme Rijn Pad.

Langs de Kromme Rijn loopt een wandelroute van Wijk bij Duurstede naar Utrecht.
Vanaf het station in Utrecht kun je bus 41 nemen richting Wijk bij Duurstede.
Ik nam de bus naar de rotonde bij Cothen en liep terug naar Utrecht. Inclusied de omweg langs de Oude Kromme Rijn was de afstand 29 km. en ik deed er 7 uur over. Net buiten Cothen kun je bij Camping De Bossewaard koffie drinken.