Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Usquert
INHOUD

Ronde van Onderdendam naar Usquert en Uithuizen, 32,8 km.

Twee keer overdragen, of schutten bij de zelfbedienings sluizen.
Zonder de omwegen naar Usquert en Uithuizen is de tocht 28,7 km. lang.

Kanoverhuur:

Winsum: Marenland, Winsumerdiep 6, 9951 CG Winsum. Tel.: 0595-442750.

Startpunt Onderdendam

Vanaf de stad Groningen rij je naar het noorden over de N46 richting Eemshaven. Sla af in de richting Bedum (N994). In Bedum rij je in noordelijke richting (N995) naar Onderdendam. Je rijdt langs het Boterdiep. In Onderdendam maakt de weg een bocht naar links. Je kunt dan rechtsaf over de brug richting Middelstum, maar je gaat hier rechtuit. Een heel klein stukje verder ga je rechtsaf. Je ziet het kanaal voor je met een kleine parkeerplaats aan de linkerkant. Hier is een aanlegplaats voor passanten, met een laag stukje waar je met de kano te water kunt gaan.

Tocht van 32,8 km

Vanaf het startpunt vaar je naar links (west). Aan het eind van het dorp ga je rechtsaf de Rasquerdermaar op. Je komt langs een jachthaventje. De eerste zijvaart rechts loopt dood bij een gemaal. Overdragen is hier erg lasting, daarom gaat de route rechtuit. Na een bocht naar links ga je rechtsaf onder een brug door de Warffummermaar op. Na 700 meter ga je rechtsaf. In de bocht naar links is een kanosteiger. Je kunt hier overdragen richting Stitswerd, maar de route gaat verder over deze vaart. Je volgt dus de bocht naar links. Bij een T-kruising ga je linksaf de Usquerdermaar op. Na 2,1 km. kom je bij een sluis en gemaal. Hier zijn goede drijvende kanosteigers, dus overdragen is gemakkelijk. Door de zelfbediening sluis gaan kan ook (druk op de knop), maar duurt langer. Dit is een mooi rustig punt voor een pauze. Even verder gaat de Usquerdermaar linksaf naar Usquert. Aan het begin van het dorp is links een kanosteiger. Aan het eind van de vaart is een aanlegplaats voor boten. Als je een plekje vindt kun je hier ook de kant op. Je vaart weer terug en bij de T-splitsing ga je linksaf de smallere Herwerdermaar op. Deze voormalige rivier wordt steeds smaller met steeds meer bcohten en er is steeds meer riet. In de zomer kan er veel kroos liggen, dus dan vaar je ook niet zo snel. Uiteindelijk kom je op het Boterdiep uit. Hier kun je linksaf naar Uithuizen. Aan het begin van het dorp is links een boothelling waar je kunt uitstappen. Aan het eind van de vaart is een kleine jachthaven. Als er plek is kun je hier ook de kant op. Het laatste stukje Boterdiep naar het centrum is bij de brug met een balk in het water afgesloten.
Je vaart weer terug. Volg het Boterdiep langs Doodstil. Bij een kruispunt ga je niet rechtuit onder de brug door, maar volgt de hoofdvaart linksaf. Je passeert de dorpen Kantens en Middelstum. Bij een T-kruising ga je rechtsaf het Winsumerdiep op. Na 1,5 km. kom je bij een sluis en gemaal. De sluis kun je zelf bedienen door op de knop te drukken. Er is een steiger bedoeld voor wachtende boten, maar er zijn geen kanosteigers. Met wat moeite kun je toch wel op de kant komen en overdragen. Vanaf hier is het nog een klein stukje terug naar het beginpunt.

Downloadbare GPS-track (32,8 km): Usquert.

Onderdendam.

Molen Hunsingo in Onderdendam.

Rasquerdermaar.

Rasquerdermaar, rechtsaf naar de Warffummermaar.

Koksmaar. Overdraagplaats naar de Stitsmaar in de bocht.

Sluis in de Usquerdermaar. Hier zijn goede drijvende kanosteigers.

Usquerdermaar.

Usquert.

Helwerdermaar.

Helwerdermaar.

Uithuizen.

Doodstil.