Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Braassem - Drecht
INHOUD

Braassem-Drecht route.

Afstand vanaf Woubrugge 25,5 km of vanaf Leimuiden 22 km.

Kanoverhuur:

De Veense Bukker, Hazenpad 1, 2371 AA Roelofarendsveen. Tel: 071-3312673. Op zondag gesloten.

1. Braassem-Drecht route

Er zijn twee stukken open water: het Braassemermeer en voor wie het wil, de Langeraarsche Plassen (omvaren kan hier ook). Achter de zuidkant van het meer gaat de route door De Hemmen. In het voorjaar is de oostkant van de Hemmen soms afgesloten met een hekwerk en vallen om waterratten te vangen. Dit wordt aan de westkant niet aangegeven. Het Braassemermeer is groot water. In de zomer is het er druk met snelle motorjachten en sloepen. Dan is het hier niet prettig kanovaren. Beter is hier buiten het seizoen een tocht te maken, of je moet vroeg in de ochtend of op een werkdag buiten de vakantieperiode gaan.

Startpunt Woubrugge:

Verlaat de N207 in de richting Woubrugge. Bij de rotonde ga je rechtsaf en meteen linksaf en vervolgens rechtuit de doodlopende weg in. Startpunt is aan het eind naast restaurant Het Gerecht, Raadhuisstraat 2. Op 50 meter afstand is een parkeerterrein.

Startpunt Leimuiden:

Verlaat de A4 Den Haag - Amsterdam bij de afslag N207 richting Alphen aan de Rijn. Na 2 kilometer bij de verkeerslichting rechtsaf Leimuiden in. Volg de hoofdweg de bocht naar links en dan naar rechts. Vervolgens linksaf en vlak voor de brug is aan de rechterkant een parkeerterrein waar je goed kunt instappen.

Routebeschrijving Braasem-Drecht route vanaf Woubrugge:

Vanaf Woubrugge vaar je naar het noorden. De vaart wordt steeds breder. Voorbij het voetveer ga je rechtsaf De Hemmen in. Vaar naar de dijk en ga langs de dijk links achter de passantenhaven langs De Hemmen in. Er is bij de ingang een balk in het water om aan te geven dat vanaf hier gemotoriseerde boten niet verder mogen. Met de kano kun je er langs. De vaart loopt achter het Braassemermeer langs naar de Leidse Vaart. De dijk aan de linkerkant is de oorspronkelijke dijk van het meer. Deze is bij een storm beschadigd geraakt. In plaats van de dijk te repareren is ten zuiden een nieuwe dijk aangelegd. Je vaart tussen de oude en de nieuwe dijk door. In het voorjaar broeden hier onder andere veel reigers. Het grootste deel van de Leidse Vaart mag alleen door motorboten bevaren worden met een speciale vergunning, zodat ook dit een lekker rustig stuk vaarwater is. Het is imposant te zien hoeveel lager de polder achter de dijk ligt. Het wateroppervlak is zo’n 60 cm onder NAP, de polder 4 meter 60! Net voorbij de brug van Langeraar is een overdraagplaats naar de Langeraarsche Plassen. De beschreven hoofdroute gaat rechtuit naar het Aarkanaal, maar ik kan aanbevelen hier de subroute te volgen. Je komt dan een stuk verder op het Aarkanaal uit en dat is wel zo prettig, want hier komen nogal eens motorjachten voorbij. De plassen zijn de moeite waard. Volg min of meer de linker oever naar het ophaalbruggetje onder het Kerkpad door. Vervolgens naar rechts de oever langs het pad volgen. Bij Papenveer zijn verschillende inhammen en sloten. Hier moet je de sloot hebben net voor het eilandje. Er is een 6-kantig ANWB-bordje. Onder de brug door rechtsaf en dan weer linksaf. Aan het eind van de sloot is bij de brug een sluisje die je zelf moet bedienen. Overdragen kan eventueel ook, maar omdat de instap onder de brug nogal laag is, gaat dit niet zo handig. Dan gaat de route verder linksaf het Aarkanaal op. Bij de volgende brug maakt het kanaal een kleine knik naar links. Aan het eind ga je linksaf de Drecht op. Vanaf hier is het nog 3,5 kilometer naar Leimuiden. Vanaf Leimuiden is het nog 1,5 km naar de Drecht. Bij de T-kruising ga je linksaf de Drecht op. Je vaart langs Oude Wetering en dan kom je bij het Braassemermeer. Steek deze over langs de jachthaven/zeilschool in zuidelijke richting. Vaar langs de passantenhaven De Hemmen het Paddegat op. Houd links aan richting Woubrugge.

GPS Leimuiden: Lat.: 52.2209 , Lon. 4.6714.

Braassemermeer.

Paddegat met rechts toegang tot De Hemmen.

De Hemmen.

Leidsevaart met de kerktoren van Langeraar.

Zelfbediening sluisje bij Papenveer.

Sluis naar de Veenpolder en restaurant De Haven.

Langeraarse Plassen

De Langeraarse Plassen was een drassig moerasgebied tot ongeveer halverwege de 19de eeuw. Toen vestigden zich mensen rond het gebied en begon de winning van veen om turf te maken. Al snel ontstond er water en dit werden de huidige plassen. De eilandjes verdwenen in de loop van de tijd. De geschiedenis is in kaarten te zien op de site arcgis.com.

De Langeraarse Plassen bestaan uit de Geerpolderplas, de Noordplas en de Zuidplas. Toegang per kajak is mogelijk bij de overdraagplaats aan de Leidse Vaart en door de zelfbedieningsluis bij Papenveer. Om in de Geerpolder te komen passeer je een stuw die je door een druk op de knop kunt bedienen. Het waternivo is hetzelfde. De stuw is gemaakt om te voorkomen dat door vogels vervuild water in de andere plassen komt. De waterkwaliteit in de Langeraarse Plassen is niet zo goed, maar er worden maatregelen genomen voor verbetering.

Veenpolder

In Roelofarendsveen kun je een ronde varen in de Veenpolder.