Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Alkmaar
INHOUD

  1. Ronde om Oudorp: 9 km.
  2. Ronde om de Bergermeer: 12 km.
  3. Ronde in Koedijk/Huiswaard van 8,6 km (startpunt bij de Vlotbrug 2,8 km van het centrum).

Camping Alkmaar: 500 meter van de Ringvaart Bergermeer

1. Ronde om Oudorp van 9 km.

Startpunt aan de Hoornse Vaart:

Verlaat de noordelijke randweg bij de afslag St. Pancras/Oudorp in de richting Oudorp. Gelijk voorbij de bocht (dus nog een stukje vóór de brug) ga je rechtsaf en gelijk linksaf. Hier is een goede lage steiger van de roeivereniging, welke echter vrij toegankelijk is.

Peddel naar het westen in de richting Alkmaar. Je komt langs Oudorp en vervolgens enkele windmolens (Hoornse Vaart). In Alkmaar kom je op een breder kanaal uit. Dit is het Noordhollands Kanaal. Geef voorrang aan alle gemotoriseerde scheepvaart. Er kan hier wat deining ontstaan als er een aak voorbij komt. Ga rechtsaf. Als je recht vooruit een wit gebouw van de politie ziet houd links aan. Aan het eind van het kanaal ga je linksaf onder de brug door de Singel op. Ga de eerstvolgende smalle gracht linksaf in. Op de brug staat "Lamoraalsluis". Nog een brug verder kom je op de Oudegracht. Vaar door naar het eind. Hier kom je na een bocht naar links onder de Turfmarktbrug uit op het Noordhollands Kanaal. Je kunt hier je tocht rechtsaf vervolgen, of nog een omweg maken door het centrum. De mooiste gracht is de tweede linksaf (hier is een voetveer). Aan het eind van de gracht kom je bij de Waag uit waar op vrijdag de kaasmarkt wordt gehouden. Ga rechtsaf en bij het Noordhollands Kanaal weer rechtsaf. Onder de Friesche Brug door maakt het kanaal een bocht naar rechts en kom je terug op de plek waar de omweg begon. Volg het Noordhollands Kanaal naar het oosten. Waar het kanaal rechtsaf gaat, moet je linksaf (hier is aan de linkerkant een scheepswerf). Deze plek heet Omval. Volg het kanaal en je komt terug bij het beginpunt.

GPS Viaanse Molen: Lat. 52.6475 Lon. 4.7371
Hoornse Vaart: Lat. 52.6402 Lon. 4.7741
't Hengelaertje: Lat. 52.6391 Lon. 4.7861
Koedijk: Lat. 52.6577 Lon. 4,7474
In September 2015 zijn een aantal kanosteigers met picknicktafels aangelegd langs de ringvaart om de Bergermeer. Meer info is te vinden in het PDF-bestand.

De Waagtoren.

Het Huis met de Kogel.
Het jaar 1573 was een omslagpunt in de belegering van Alkmaar in de Tachtigjarige Oorlog.

Lindegracht.

Platte Stenen Brug.

Accijnstoren.

Politieburo op het Afgesneden Kanaalvlak.2. Bergermeer (12 km)

Startpunt Viaanse Molen:

Deze tocht begint bij bedrijventerrein "Viaanse Molen" in het noordwesten van Alkmaar. Verlaat de randweg (Ring) bij de brug over het Noordhollands Kanaal (afslag Viaanse Molen). Kom je van de N9, sla dan af in de richting Schagen. Vervolgens verlaat je de randweg bij de eerstvolgende afslag (dat is net voorbij de Texaco). Bij het kanaal linksaf en na de Connexxion-garage weer linksaf. Dit is de oprit naar de randweg richting Haarlem. Voordat je op de randweg komt, ga je rechtsaf de Havinghastraat in. Deze weg vervolgt linksaf en loopt dood bij een parkeerterrein. Vanuit het oosten neem je vanaf de randweg de eerste afslag na de brug en vervolgens linksaf de Havinghastraat in. Achter het parkeerterrein is de ringvaart van de Bergermeer. Hier begint de route.

Deze route gaat helemaal over de ringvaart van de Bergermeer. Ga eerst naar rechts. Je komt langs de athletiekbaan van Hylas en de Viaanse Molen. Onder de brug door volg je de bocht naar rechts. Deze route is heel gemakkelijk: steeds linksaf tot je terug bent in Alkmaar. Als je Bergen voorbij bent ga je onder een brug door. Net achter deze brug is rechts een lage kant waar je kunt uitstappen. Als je wilt pauzeren kun je het beter hier doen want verderop is steeds aan beide kanten een rietkraag. Hier maakt de ringvaart een scherpe bocht naar links. Aan de rechterkant staat de molen waarvan hieronder een foto. Verderop ga je twee keer linksaf. Dan steeds doorvaren tot je terug bent in Alkmaar. Onder de Pelmolenbrug door ga je linksaf. Voor een omweg naar het centrum kun je hier ook rechtuit gaan. Je gaat dan onder een spoorbrug door en je komt uit in de Singel. Voor deze route ga je echter linksaf. Vervolgens de tweede vaart linksaf. Hier is in het midden een klein eilandje. Vervolgens rechtuit onder de randweg door. Hier kom je weer terug bij het beginpunt.

Bij het startpunt Viaanse Molen. GPS Viaanse Molen: Lat. 52.6475, Lon 4.7371

Langs de Ringvaart.

Langs de Ringvaart.

Kantoren van Reaal en het UWV langs de Hoevervaart.3.Koedijk (8,6 km)

Startpunt Postiljonstraat/Graveurstraat:

Vanaf de Westelijke Randweg (N9) sla je af in de richting Schagen. Na de brug over het Noordhollands Kanaal ga je bij de eerste verkeerslichten linksaf. Volg de Kanaaldijk en ga de 4de zijstraat rechtsaf in (Laan van Brussel). Ga vervolgens linksaf de Graveurstraat in. Volg de weg door het woonerf. Aan het eind bij het fietspad houd je links aan. In de hoek bij de ronde parkeerplaats gaat de weg over in Postiljonstraat. Het startpunt is aan de overkant van het fietspad.

Vanaf het startpunt vaar je naar links achter de huizen van Koedijk langs. Je komt langs de herbouwde korenmolen De Gouden Engel (vanaf 20 juni 2009 open voor publiek) en je komt langs de oude zwarte kerk en klokketoren. Hier is ook restaurant Het Vergulde Paard, maar die is nu (2009) niet open want het staat te koop. Je blijft steeds links aanhouden. Je gaat door een duiker onder de Laan van Tata door. Bij het volgende kruispunt ga je rechtuit (linksaf kun je naar het centrum van Alkmaar varen), en bij de volgende zijvaart ga je weer rechtuit. Vervolgens ga je linksaf. Je komt langs de Oudieplas, maar houdt rechts aan. Aan het eind van de vaart zie je de korenmolen. Hier ga je linksaf terug naar het startpunt.

GPS: Lat. 52,6577, Lon. 4,7474 (parkeerterrein tegenover Graveurstraat 79)

Vlotbrug over het Noordhollands Kanaal.

De Gouden Engel, de in 2008/2009 opnieuw gebouwde korenmolen is open voor publiek.

De klokketoren en Zwarte Kerk van Koedijk langs het Daalmeerpad.

Huiswaard.

Huiswaard.

Vanaf het centrum is een gemarkeerde kanoroute uitgezet via de Hoornse Vaart door Alkmaar Noord naar Koedijk en terug over het Noordhollands Kanaal (19 km).

Vanaf de Vlotbrug te Koedijk is het 6,1 km naar Schoorldam. Halverwege kun je rechtsaf naar het meer in het recreatiegebied Geestmerambacht varen (1x overdragen). In het midden is een schiereiland met een kanosteiger. Dit gedeelte is bedoeld voor naaktrecreatie. Vanaf Alkmaar Noord is het meer niet per kano bereikbaar.

Van centrum Alkmaar naar Akersloot is 8 km over het Noordhollands Kanaal. Dit is tamelijk saai recht stuk.

Van centrum Alkmaar naar Langedijk is 9 km.

Biermuseum.

In het centrum van Alkmaar is een kanosteiger bij het Biermuseum.